studenti při praxi

Cukrář

Vždycky se rád/a motáš v kuchyni a o Vánocích pomáháš s pečením cukroví a jiných dobrot. Práce rukama ti dělá radost a raději bys strávil/a čas vytvářením nějaké dobroty než sezením v lavici. Sedí to k tobě? Pak se staň cukrářem.

Vidíš se spíš v kuchyni než nad knihami a jednou bys pro svoje dorty a cukroví chtěl/a být známý/á po celém okolí? Tohle bude obor pro tebe.


Přihláška ke studiu (PDF)

Informace o přijímačkách

Podívej se na předměty

KÓD OBORU
29-54-H/01

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Cukrář

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední odborné vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Výuční list

DÉLKA STUDIA
3 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkouška se nekoná

ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST
Uchazeč nesmí mít závažná onemocnění omezující funkce horních nebo dolních končetin, přecitlivělost na alergizující látky používané při praktickém vyučování,závažné a nekompenzovanéformy epilepsie a epileptických syndromů a kolapsové stavy v souvislosti práce  s rotujícími stroji, nářadím nebo zařízením a nemoci vylučující vydání zdravotnického průkazu.

Proč studovat Cukráře


Krásná a voňavá práce

Cukrařina je krásné voňavé řemeslo, kde můžeš uplatnit svoji fantazii, zručnost a pod rukama ti budou každý den vznikat ty nejlepší dobroty.

Praxe v naší cukrárně

Slyšíš dobře - máme vlastní cukrárnu a v ní strávíš polovinu výuky. Je od školy co by kamenem dohodil a vyzkoušíš si v ní všechno od pečení po prodej.

Moderní vybavení

Dbáme na tradiční postupy a nešizené suroviny, ale pracujeme s moderním vybavením, které ti hodně usnadní práci.

Ocenění od zákazníků

Není lepší pocit, než slyšet ocenění od svých zákazníků a sledovat, jak se den co den vracejí.

Zasoutěž si

Můžeš vyzkoušet, jak tvoje výrobky obstojí mezi ostatními cukráři na soutěžích. Od nás budeš mít naprostou podporu.

Odborníci z praxe

Pravidelně k nám jezdí odborníci z nejrůznějších firem, aby nám předvedli nejnovější technologie.

Podnikej

Dobrých cukrářů není nikdy dost a zákazníci se hrnou. Budeš umět všechno pro to, abys mohl/a začít podnikat na sebe.

 

Co budeš umět

  • Budeš umět sestavit si technologický postup a vypočítat surovinovou normu. Až jednou budeš podnikat, neobejdeš se bez toho.
  • Naučíš se péct a tvořit celý cukrárenský sortiment.
  • Zvládneš zdobení, dozdobování, dekorace, polévání polevou i práci s modelovací hmotou.
  • Naučíš se všechny činnosti, od pečení, přes komunikaci se zákazníkem, zabalení a prodej.
  • Zvládneš vytvořit i takové trendy věci, jako jsou oblíbené cheesecaky nebo vynikající makronky.

Jaké můžeš získat certifikace

  • Europass - v českém a anglickém nebo německém jazyce
  • Jazykové zkoušky  - volitelné - Cambridge zkoušky  PET, FCE z anglického jazyka, zkoušky ÖSD z německého jazyka
  • Český znakový jazyk - volitelný  - certifikát s akreditací MŠMT o absolvování kurzu 
  • Průkaz ČČK -První pomoc  - volitelné
  • Ocenění HK za vzornou přípravu na povolání Cukrář - při splnění podmínek
  • Průkaz ISIC - volitelné
 

Kde se uplatníš


Uplatníš se ve všech potravinářských provozech, včetně cukráren, pekáren, restaurací, barů a kaváren. Zkrátka najdeš místo všude, kde se tvoří něco dobrého k jídlu.

Můžeš si stejně tak dobře po škole zřídit živnost a začít podnikat. Začni třeba péct dorty pro široké okolí.
 

Poslechni si, co se o nás říká

portrét studenta

Lukáš Havránek                                                                                                              Obchodní zástupce                  
Absolvent oboru Cukrář

Když se zpětně ohlédnu za mým studiem na střední škole, jsem neskutečně vděčný učitelům za jejich nekončící trpělivost. Poněvadž díky ní do mě dostali prodejní znalosti, které využívám v práci takřka každý den.

 

Tenhle obor se ti opravdu líbí?

Tak ho pojď studovat
Zjisti, jak podat přihlášku